Zdobądź zawód KUCHARZ
OPIS ZAWODU
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Sporządza potrawy kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet.
GŁÓWNE ZADANIA ZAWODOWE
Kucharz potrafi:
- oceniać surowce, półprodukty i wyroby gotowe i właściwie gospodarować nimi;
- stosować obróbkę surowców (ręczną, mechaniczną, termiczną);
- wykonywać potrawy różnymi technikami i metodami z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, i innych;
- posługiwać się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz umie je konserwować;
- wykańczać, porcjować, dekorować i estetycznie wydawać wyroby kulinarne;
- współpracować w zespołach pracowniczych, koordynować ich pracę:
- stosować zasady działań marketingowych w działalności gastronomicznej.
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI
Absolwenci szkół branżowych kształcących się w zawodzie kucharz mają możliwość:
- uzyskania świadectwa czeladnika wraz z Suplementem Europass, które potwierdzają kwalifikacje w zawodzie i są niezwykle cenione we wszystkich krajach UE;
- dostępu do następnego poziomu kształcenia (Szkoła Branżowa II stopnia) – w przypadku uzyskania świadectwa maturalnego, wydawanego po zdaniu egzaminu możliwość podjęcia nauki w szkole wyższej.
DALSZY ROZWÓJ ZAWODOWY
Uzyskanie kwalifikacji czeladnika gwarantuje zatrudnienie na rynku pracy, a doskonalenie swoich umiejętności to droga do uzyskania w przyszłości dyplomu mistrzowskiego w zawodzie kucharz.
Mistrz w zawodzie KUCHARZ,
to kreatywny specjalista, umiejący pracować w zespole, poszukiwany na rynku pracy!!!