Zdobądź zawód CUKIERNIK
OPIS ZAWODU
Cukiernik wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z wypiekaniem ciast i ciastem o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz obciąganych różnego rodzaju polewami i kowerturą, przy użyciu specjalnych maszyn i urządzeń oraz sprzętów.
GŁÓWNE ZADANIA ZAWODOWE
Cukiernik potrafi:
- oceniać przydatność surówców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotować je do produkcji;
- mieszać surowce (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz je wyrabiać;
- przygotować różnego rodzaju nadzienia, np. kremy, polewy, galaretki, owoce, marmolady;
- formować i wypiekać lub smażyć, w zależności od rodzaju ciasta;
- przekładać i nadziewać różnymi masami, wykańczać glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;
- oceniać organoleptycznie poszczególne fazy procesu technologicznego;
- zapobiegać powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI
Absolwenci szkół branżowych kształcących się w zawodzie cukiernik mają możliwość:
- uzyskać świadectwo czeladnika waraz z Suplementem Europass, które potwierdza kwalifikacje w zawodzie i są wysoko cenione we wszystkich krajach EU;
- przystąpić do następnego poziomu kształcenia (Szkoła Branżowa II stopnia), a w przypadku uzyskania świadectwa maturalnego, podjąć naukę w szkole wyższej.
DALSZY ROZWÓJ ZAWODOWY
Uzyskanie kwalifikacji czeladnika gwarantuje zatrudnienie, a doskonalenie swoich umiejętności to droga do uzyskania w przyszłości dyplomu mistrzowskiego.
Mistrz w zawodzie cukiernik to artyska ze słodką pasją,
otrzymujący wysokie wynagrodzenie!!!