Zdobądź zawód KELNER
OPIS ZAWODU
Kelner zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.
GŁÓWNE ZADANIA ZAWODOWE
Kelner potrafi:
- przygotowywać salę konsumpcyjną do obsługi kelnerskiej z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych ;
- doradzać konsumentowi odpowiedni asortyment potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów);
- serwować potrawy i napoje;
- sporządzać lub wykańczać potrawy w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, ambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych);
- posługiwać się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw;
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektroniczne kasy kelnerskie, kalkulatory, komputery, kostkarki do lodu;
- inkasować należności, rozliczać się z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu;
- obsługiwać uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi;
- opracowywać karty potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI
Absolwenci szkół branżowych kształcących się w zawodzie kelner mają możliwość:
- uzyskania świadectwa czeladnika wraz z Suplementem Europass, które potwierdzają kwalifikacje w zawodzie i są niezwykle cenione we wszystkich krajach UE;
- dostępu do następnego poziomu kształcenia (Szkoła Branżowa II stopnia) – w przypadku uzyskania świadectwa maturalnego, wydawanego po zdaniu egzaminu możliwość podjęcia nauki w szkole wyższej.
DALSZY ROZWÓJ ZAWODOWY
Uzyskanie kwalifikacji czeladnika gwarantuje zatrudnienie na rynku pracy, a doskonalenie swoich umiejętności to droga do uzyskania w przyszłości dyplomu mistrzowskiego w zawodzie kelner.
MISTRZ W ZAWODZIE KELNER TO OSOBA WIELOZADANIOWA
SZCZEGÓLNIE POSZUKIWANA NA RYNKU PRACY!!!